Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dieta seniora

Tytuł :
Dieta seniora
Autorzy :
Jarosz, Ewa (dietetyka)
Temat :
Starość
Osoby w wieku starszym
Odżywianie
Zdrowe odżywianie
Przepisy kulinarne
Medycyna i zdrowie
Rok wydania :
2019
Wydawca :
Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN :
9788320057638
Opis fizyczny :
395, [1] stron ; 21 cm
Uwagi :
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks
Książka
LDR     03387cam#a2200589#i#4500
001     0813001677000
003     RAD 015
005     20220615202351.0
008     190711s2019####pl###########|001#0#pol#c
020     %a 9788320057638
035     %a xx004663084
035     %a (NUKAT)vtls004663084
035     %a 1323001547815
040     %a KR 306/PW %b pol %e PNN %c KR 306/PW %d KR 306/MG %d LUBL 58/ASOs %d BPTOR %d RAD 015
046     %k 2019
080 #   %a 613.2
080 #   %a 612.67
080 #   %a 613.98
100 1   %a Jarosz, Ewa %c (dietetyka). %e Autor
245 1 0 %a Dieta seniora / %c Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy.
250     %a Wydanie I.
260 #   %a Warszawa : %b PZWL Wydawnictwo Lekarskie, %c 2019.
300     %a 395, [1] stron ; %c 21 cm.
336     %a Tekst %b txt %2 rdacontent
337     %a Bez urządzenia pośredniczącego %b n %2 rdamedia
338     %a Wolumin %b nc %2 rdacarrier
380     %a Książki
380     %a Poradniki i przewodniki
385     %a Osoby w wieku starszym
385     %a Opiekunki i opiekunowie osób starszych
385     %a Dietetycy i żywieniowcy
385     %a Lekarze
385     %a Pielęgniarki i pielęgniarze
388 1   %a 2001-
504     %a Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
520 8   %a Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją (źródło opisu: http://www.azymut.pl).
650   9 %a Starość
650   9 %a Osoby w wieku starszym
650   9 %a Odżywianie
650   9 %a Zdrowe odżywianie
650   9 %a Przepisy kulinarne
655   9 %a Poradnik
658     %a Medycyna i zdrowie
700 1 # %a Kołłajtis-Dołowy, Anna. %e Konsultacja
710 2 # %a Wydawnictwo Lekarskie PZWL. %e Wydawca
856 4 # %u https://katalog.bp.radom.pl/integro/site/recorddetail/0813001677000 %z Rekord w katalogu OPAC WWW biblioteki %9 LinkOPAC
920     %a ISBN 978-83-200-5763-8
980     %a 613.2 %y Higiena odżywiania. Dieta. Dietetyka. Niedożywienie. Odchudzanie. Otyłość. Tycie
980     %a 612.67 %y Starzenie sie. Starość.
980     %a 613.98 %y Higiena wieku starczego. Gerontologia
990     %a # lit. naukowa
999     %b gr_Boz (06/11/2019) %c gr_Boz (06/11/2019 ; 040, 380+, 980+, 990+) %c gr_Boz (06/11/2019 ; 385+) %c gr_Boz (06/11/2019 ; 520+) %c gr_Boz (11/09/2020) %r 2019 

Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją (źródło opisu: http://www.azymut.pl).

Lokalizacja:

Położenie:

Agenda:


Dokumenty przeznaczone do wypożyczenia

Dostępność :
dostępna
Numer egzemplarza :
28278
Dostępność :
dostępna
Numer egzemplarza :
32784
Dostępność :
dostępna
Numer egzemplarza :
44378
Dostępność :
dostępna
Numer egzemplarza :
138734

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies