Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ
Tytuł pozycji:

Mity wojny 1920

Tytuł :
Mity wojny 1920
Autorzy :
Koper, Sławomir (1963- )
Pawłowski, Tymoteusz (1975- )
Temat :
Piłsudski, Józef (1867-1935)
Bohater narodowy
Mit polityczny
Wojna polsko-bolszewicka (1919-1920)
Polityka wewnętrzna
Bitwa warszawska (1920)
Polska
Bezpieczeństwo i wojskowość
Historia
Rok wydania :
copyright 2020
Wydawca :
Warszawa : Wydawnictwo Czarna Owca
ISBN :
9788381436878
Opis fizyczny :
263, [1] strona ; 21 cm
Uwagi :
Bibliografia na stronach 259-[262]
Książka
LDR     03161cam#a2200529#i#4500
001     0813101852849
003     RAD 015
005     20210916231420.1
008     200907s2020####pl#||||g#||||||||#||pol#d
020     %a 9788381436878
035     %a 625786
040     %d RAD 015 %e PNN
045 0   %b 1920
046     %k 2020
080 #   %a 94(438).081"1919/1921"
100 1   %a Koper, Sławomir %d (1963- ) %e Autor
245 1 0 %a Mity wojny 1920 / %c Sławomir Koper, Tymoteusz Pawłowski.
250     %a Wydanie I.
260 #   %a Warszawa : %b Wydawnictwo Czarna Owca, %c copyright 2020.
300     %a 263, [1] strona ; %c 21 cm.
336     %a Tekst %b txt %2 rdacontent
337     %a Bez urządzenia pośredniczącego %b n %2 rdamedia
338     %a Wolumin %b nc %2 rdacarrier
380     %a Książki
380     %a Literatura faktu, eseje, publicystyka
388 1   %a 2001-
504     %a Bibliografia na stronach 259-[262].
520 8   %a Historia Polski obfituje w mity i legendy. Niektóre kontrowersyjne, niektóre mniej, ale wszystkie mocno zakorzenione w powszechnej świadomości. Powtarzane dziesiątki i setki razy manipulacje, wyolbrzymienia a czasem nawet kłamstwa, niejednokrotnie motywowane walką polityczną i ideologiczną, przez lata przenikały do podręczników. Nadszedł czas, by się z nimi rozprawić. Sławomir Koper i Tymoteusz Pawłowski po raz kolejny przyglądają się największym mitom polskiej historiografii – tym razem związanym z wojną polsko-rosyjską i Bitwą Warszawską 1920 roku. Czy starcie pod Zadwórzem było polskimi Termopilami czy może raczej rzezią niewiniątek? Kto tak naprawdę był agresorem w trwającym przez trzy lata konflikcie? Czy Józef Piłsudski faktycznie planował podbić Ukrainę, Białoruś i Litwę? Kim byli w rzeczywistości generał Józef Haller i Roman Dmowski? I kto odpowiadał za zwycięstwo w Bitwie Warszawskiej? W niemal trzydziestu fascynujących esejach autorzy obnażają największe przekłamania dotyczące konfliktu, który tuż po zakończeniu I wojny światowej znów zagroził polskiej niepodległości (źródło opisu: http://www.azymut.pl).
600 1 9 %a Piłsudski, Józef %d (1867-1935)
648   9 %a 1901-2000
648   9 %a 1918-1939
650   9 %a Bohater narodowy
650   9 %a Mit polityczny
650   9 %a Wojna polsko-bolszewicka (1919-1920)
650   9 %a Polityka wewnętrzna
650   9 %a Bitwa warszawska (1920)
651   9 %a Polska
655   9 %a Publicystyka
658     %a Bezpieczeństwo i wojskowość
658     %a Historia
700 1 # %a Pawłowski, Tymoteusz %d (1975- ) %e Autor
710 2 # %a Wydawnictwo Czarna Owca. %e Wydawca
856 4 # %u https://katalog.bp.radom.pl/integro/site/recorddetail/0813101852849 %z Rekord w katalogu OPAC WWW biblioteki %9 LinkOPAC
920     %a ISBN 978-83-8143-687-8
980     %a 94(438).081"1919/1921" %y Wojna polsko-radziecka 1919-1921 roku
990     %a # lit. naukowa
999     %b gr_Boz (07/09/2020) %c gr_Boz (07/09/2020 ; 000-, 000+, 008-, 008+, 040, 080, 336-, 336+, 337-, 337+, 338-, 338+, 520+, 658, 710, 920, 980+, 990+) %c gr_Boz (07/09/2020 ; 000, 040-, 040+) %c gr_Boz (07/09/2020 ; 040, 250+) %c gr_Boz (07/09/2020 ; 035-) %r 2020 

Historia Polski obfituje w mity i legendy. Niektóre kontrowersyjne, niektóre mniej, ale wszystkie mocno zakorzenione w powszechnej świadomości. Powtarzane dziesiątki i setki razy manipulacje, wyolbrzymienia a czasem nawet kłamstwa, niejednokrotnie motywowane walką polityczną i ideologiczną, przez lata przenikały do podręczników. Nadszedł czas, by się z nimi rozprawić. Sławomir Koper i Tymoteusz Pawłowski po raz kolejny przyglądają się największym mitom polskiej historiografii – tym razem związanym z wojną polsko-rosyjską i Bitwą Warszawską 1920 roku. Czy starcie pod Zadwórzem było polskimi Termopilami czy może raczej rzezią niewiniątek? Kto tak naprawdę był agresorem w trwającym przez trzy lata konflikcie? Czy Józef Piłsudski faktycznie planował podbić Ukrainę, Białoruś i Litwę? Kim byli w rzeczywistości generał Józef Haller i Roman Dmowski? I kto odpowiadał za zwycięstwo w Bitwie Warszawskiej? W niemal trzydziestu fascynujących esejach autorzy obnażają największe przekłamania dotyczące konfliktu, który tuż po zakończeniu I wojny światowej znów zagroził polskiej niepodległości (źródło opisu: http://www.azymut.pl).

Lokalizacja:

Położenie:

Agenda:


Dokumenty przeznaczone do wypożyczenia

Sygnatura (bez położenia) :
139862
Status :
dostępna

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies